Theater

Wat begon als uitlaatklep op de middelbare school, is sinds 2009 uitgegroeid tot een grote liefhebberij: theater. Langzaam is het accent verschoven van musical naar (tekst)toneel.

Een overzicht van theaterprojecten waaraan ik als speler, zanger en/of cursist heb meegewerkt:

jan. – mei 2018:
FAMILIE
Toneel C, De Lindenberg, Nijmegen
Omschrijving
: Gezellig en warm bij elkaar, misschien voor het laatst? Dat is het idee van Els. Ernstig ziek. Moeder van zoon Nico en dochter Bibi. Zij nodigt hen uit om met echtgenote Sandra en man Koos het Kerstweekje samen door te brengen in een chalet in Oostenrijk. Zij doen allemaal hun best maar dat pakt niet altijd evengoed uit. Ingesleten gewoontes, valse verwachtingen, oud zeer. Het zit in de weg.
RolKoos / verteller
Tekst(bewerkingen regieHeleen Suiker

jun. – jul. 2017:
VERHALEN VAN DE OOIJ, EXPEDITIE ‘STROOM VAN DE WAAL’ 2017
De Plaats – muziektheater op locatie
Voorstelling ‘Nieuw
Dak
Omschrijving: Soms moet je het oude dak boven je hoofd verlaten. Omdat de grond onder je voeten te heet is. Of te nat. Een verslag van de geïmproviseerde rituelen van alledag als de vaste grond onder de voeten (tijdelijk) verdwenen is en je op zoek moet naar een nieuw dak boven je hoofd. Dat vraagt om nieuwe rituelen. Van nieuw uitgevonden dakconstructies tot nieuw ontdekte kinderspelen tot het opvoeren van niet bestaande dansen.
Rolensemble – groep mensen die vluchten voor het stijgende water in de Ooij
Tekst en regie: Rik Luijmes

sept. 2016 – mei 2017:
TROUW

Theaterproductie (B, C), De Lindenberg, Nijmegen
Omschrijving: Bas en Marieke trouwen. Familie, vrienden en collega’s komen naar hun bruiloftsfeest: ze vieren de liefde. Als een tante collecteert voor vluchtelingen uit Syrië, ontstaat er commotie in het feestgedruis. Laat men op dit huwelijksfeest solidariteit zien of is dit een moment om idealen opzij te schuiven?
‘Trouw’ is een stuk over mensen, hun idealen en vooral: hun gevoelens.
Rol: Bas, de bruidegom
Tekst en regie: Rik Luijmes

sept. 2016:
PRATEUR NIJMEGEN 2016, OUD NIEUW VIA VERSA
De Plaats – muziektheater op locatie
Voorstelling ‘Boulevard van nieuwe dromen’
Omschrijving
: Altijd zijn wij mensen onderweg. Van huis naar werk, van school naar huis. Van nu naar later, van bekend naar onbekend.
We kunnen niet blijven staan, we moeten ergens heen. Dat is en blijft een vast gegeven. Onderweg zijn is voor sommigen doodgewoon, voor anderen eens en nooit weer. Een ensemble van acteurs staan even stil bij het onderweg zijn.
Rol: oude man / jongen
Tekst en regie: Rik Luijmes

jul. 2016:
Vooropleiding, Theaterschool De Trap, Amsterdam
Omschrijving
: Gedurende vijf intensieve speeldagen heb ik kennisgemaakt met de basiselementen van acteren en het acteursvak. Aan bod kwamen onder meer: noodzaak, hoge/lage status, scèneopbouw, emoties, personageopbouw en incasseren.
Docenten: David Goddyn en Kim Scheerder

sept. 2015 – apr. 2016:
OUDER
Theaterproductie (B, C), De Lindenberg, Nijmegen
Omschrijving
: Wat betekent ouder worden? Is dat durven uitkomen voor wie je bent? Is dat fouten uit het verleden onder ogen kunnen zien en verder gaan? Wordt alles makkelijker? Of juist niet?
In Ouder volgen we Miranka in drie verschillende tijden en leeftijdsfasen, als 8-jarig meisje, 27-jarige en als 53-jarige vrouw. Te midden van haar ouders, zus Ellen, tante Bets en oom Paul groeit ze op. Later ontwikkelt ze zich tot een succesvol schrijfster en weet ze haar leven vruchtbaar vorm te geven. Met één vraag blijft ze echter zitten: waarom is haar moeder weggelopen toen ze acht was? Wat gebeurde er op die bewuste avond? En waarom lijkt iedereen hierover te zwijgen?
Rol: Oom Paul / verpleger / talkshowhost
Tekst en regie: Rik Luijmes

sept. 2012 – jan. 2013:
Cursus Improvisatietheater (B), De Lindenberg, Nijmegen

Omschrijving: Trainen van diverse improvisatietechnieken zoals het werken met emoties en status, incasseren en het neerzetten van geloofwaardige personages en grappige typetjes. Spelen van ‘De Vloer Op’-achtige scènes.
Rol: diversen
Docent/regisseur: Inge van Leiden

sept. 2011 – jan. 2012:
Cursus Theatermaken (B), De Lindenberg, Nijmegen

Omschrijving: Samenstellen van diverse scènes uit bestaande toneelstukken (o.a. ‘Risjaar Modderfokker Den Derde’ van Tom Lanoye). Deze scènes zijn uiteindelijk achter elkaar gepresenteerd.
Rol: diversen, o.a. Risjaar Modderfokker Den Derde
Docent/regisseur: Ilse Schaminée

sept. 2010 – mei 2011:
Cursus Musicalproductie Volwassenen, De Lindenberg, Nijmegen

Omschrijving: Samenstellen van diverse musicalnummers, gecombineerd met scènes uit het toneelstuk ‘Welkom in het bos’ van Alex van Warmerdam.
Rol: elf, priester
Docenten: Ilse Schaminée (spel), Liesbeth van Velzen (dans) en Mariska Petrovic (zang)

apr. 2010:
Workshop Acteren Theater/toneel, Theaterschool De Trap, Amsterdam

Omschrijving: Acteerworkshop van een avond en een dag waarin de basisbeginselen van het acteren zijn geoefend en diverse scènes zijn gespeeld.
Docent: Truus te Selle

sept. 2009 – jul. 2010:
Musical ‘Ja, heerlijk zuster’, Theatergroep NoNonsense, Rijen
Omschrijving
: Musicalvoorstelling met nummers samengesteld uit de bestaande musicals ‘Ja zuster, nee zuster’, ‘Foxtrot’ en ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt, uitgevoerd door een groep van ongeveer twintig volwassenen.
Rol: Gerrit
Docenten/regisseurs: Dirkjan Jansen en Joost de Jong

jan. 2009 – dec. 2009:
Musical ‘Voorjaarsontwaken’, Theatergroep NoNonsense, Rijen

Omschrijving: Musicalvoorstelling gebaseerd op het toneelstuk ‘Voorjaarsontwaken’ van Frank Wedekind, uitgevoerd door een groep van ongeveer vijftien jongeren tussen 13 en 22 jaar en twee volwassenen.
Rol: Ernst
Docenten/regisseurs: Dirkjan Jansen en Joost de Jong

febr. 2009 – mei 2009:
Beginnerscursus Stichting Studententheater Imtekato, Nijmegen

Omschrijving: Acteercursus waarin diverse basistechnieken (o.a. hoge en lage status) aan bod kwamen.
Docent: Olaf Scheffers