(5) Generale – Familie, een making-of

Geen enkele repetitie geeft mij als speler zo’n ongemakkelijk gevoel als de generale. Het komt er nu immers op aan alle handelingen, alle teksten, alle changementen, perfect op elkaar af te stemmen. Sleutelen aan wat nog niet goed zit, blij zijn met wat wel goed zit. Het spelen van een generale is als het inrijden van een lange tunnel, waar geen plaats is voor enige input van buitenaf. De enige die op de passagiersstoel zit, is de regisseuse. Zij heeft het alleenrecht op de beslissing linksaf, rechtsaf of rechtdoor te gaan. En het mooie is: in een tunnel neem je gevoelsmatig alle afslagen die er te nemen zijn, maar kan je alleen rechtdoor.

Bij iedere aanwijzing word ik me pijnlijk bewust van het feit dat het ‘even’ geen moer uitmaakt dat ik al vaker naar een toneelproductie toe heb gewerkt. Het voelt als ‘opnieuw leren lopen’. Letterlijk. De momenten waarop de regisseuse voordoet hoe ik, kennelijk, als een balletdanser het toneel op loop, zijn het meest confronterend. Dat is dus een ingesleten loopje waarvan ik me niet eens meer bewust ben. Waarom loop ik niet gewoon in rechte pas naar mijn plaats toe? Hoe vaak ik vandaag wel niet gedacht heb: shit, ik kan me dus niet eens normaal bewegen op het toneel. Daar ga je dan, met je overtuiging dat je de afgelopen jaren heus wel wat geleerd hebt.

Ik heb van deze generale in ieder geval één heel belangrijke les meegenomen: je begint altijd weer bij nul. Zeker als je jezelf niet vlak voor elke scène even wakker schudt. De mooiste metafoor die ik in dit verband ooit ben tegengekomen, is die van het steentje in je schoen. Zorg dat je jezelf afleidt. Comfort is de dood voor iedere speler.

Nog één dag zonder voorstelling te gaan. Ik ga maar eens een tunnel slopen. Tot de laatste steen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s