(3) Kind-zijn – Familie, een making-of

Deze zonnige woensdag stond, als een van de weinige dagen deze week, niet in het teken van de aankomende productie. Ik besloot vanochtend mijn eerste training voor de Vierdaagse (ja, ik ga ‘m lopen) te houden. De volledige N70-route in de prachtige omgeving van Beek, Ubbergen en Berg en Dal vormde mijn decor. Niet bezig zijn met het theater, niet bezig zijn met mijn teksten, al helemaal niet bezig zijn met mijn werk – het was, in ieder geval een poging tot, volledige overgave.

Een poging, want zelfs wanneer de rustige beekjes, de hoge heuvels en de groene bomen je enige uitzicht vormen, blijkt het nog niet zo gemakkelijk je gedachten uit te zetten. Gedurende een groot deel van de tocht ben ik bezig met wat komen gaat. En nog erger: met wat al geweest is. Niets nodigt meer uit tot overpeinzingen over verleden, heden en toekomst dan een lange wandeling in je eentje. Er is immers niemand die je afleidt, niemand die je dwingt uit je hoofd te komen.

Ja, ik heb tegen wel twintig wandelaars hallo gezegd. Ik heb me gelaafd aan de conversaties op het terras van een bekend pannenkoekenrestaurant. Ik heb me geërgerd aan kleine kinderen, die niet stil kunnen zitten in de bus. Ik heb mijn best gedaan niet in mijn corrigerende docentenrol te vervallen bij het zien van vier puberjongens die, weliswaar in het bijzijn van twee volwassenen, grote takken over hun schouder tillen en daarmee af en toe om zich heen slaan. Ik heb me meteen afgevraagd: wat is dat toch, dat je je rond je dertigste op loopt te winden over dingen die je als kind koud lieten?

En straks, op dat podium, ontkom ik er niet aan. Kind-zijn in de rol van een volwassene. Wellicht speel ik daarom toneel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s