(2) Laat de tekst het werk doen – Familie, een making-of

Vanavond kwamen we met de spelers bij elkaar om nog één keer, zonder toezicht van de regisseuse, alle scènes van Familie te repeteren. Zo’n laatste gelegenheid, om nog één keer ‘zoekend’ door het hele stuk heen te gaan, is extra spannend. Voelen we ons senang in onze rol? Weten we hoe we onze teksten moeten spelen? Lukt het ons om de laatste veranderingen, die je nu eenmaal altijd tot het moment van uitvoering nog krijgt doorgespeeld, toe te passen?

Wat meteen opvalt, is dat iedereen anders reageert op last-minute regieaanwijzingen. De een wordt er ongemakkelijk van, omdat hij of zij al een vastomlijnde speelstijl in het stuk heeft ontwikkeld en nu ineens weer nieuwe opdrachten krijgt. De ander vindt het alleen maar prettig, omdat er altijd losse eindjes blijven. Ik ben die ander. Bij elke nieuwe repetitie van een scène ontdek ik weer dingen. Te zwaar spelen is geen optie, want de kracht van het stuk zit hem in de luchtigheid waarmee de tekst, die van zichzelf al heftig genoeg is, wordt gebracht. Niet voor niets neem ik de bij vorige producties verkregen aanwijzing ‘Laat de tekst het werk doen’ ter harte. Te licht, te vrolijk spelen kan ook niet, want dan ligt het gevaar van karikaturaal spel op de loer. Het moet wel geloofwaardig blijven.

De beste benadering van Familie als speler schuilt wat mij betreft in het vertrouwen op de tekst. Bij iedere lezing van het script merk ik des te meer op dat over elke regel is nagedacht. Onder elke zin zit een lading, die ook wel kan worden aangeduid als subtekst. Als het mij lukt, ons lukt, om die subtekst komend weekend voelbaar te maken voor het publiek, dan zijn we wat mij betreft geslaagd in onze opdracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s