(Studie)wijzer?

Nu de laatste week van de zomervakantie is aangebroken, tref ik de eerste voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Weliswaar zijn er fanatiekere collega-docenten die al eerder beginnen – ik heb er bewust voor gekozen dat niet te doen. Juist omdat het voor een perfectionist als ik een behoorlijke opgave is om los te laten. Zou ik mezelf dan eindelijk in acht hebben genomen?

Hoe dan ook: inmiddels kriebelt het weer. Er zijn vele momenten waarop ik nieuwsgierig ben naar de groepen leerlingen die ik nu weer mag lesgeven; een aantal van hen ken ik al, vele ook nog niet. Dat maakt dat de voorbereidingen díe ik tref, nog tamelijk abstract voelen. Alles komt pas tot leven zodra ik de leerlingen zie. Het weerhoudt me er niet van al een behoorlijk eind vooruit te werken: de eerste belangrijke data van de komende maanden zijn genoteerd in de agenda, de studiewijzers van de eerste tienwekelijkse periode zijn gemaakt. Dat laatste vind ik, hoe gek het ook klinkt, behoorlijk spannend.

Niet eens zozeer omdat er gedurende het schooljaar altijd aanpassingen worden gedaan – dat hoort erbij. Wel vanwege de eerder genoemde abstractie. Hoe prettig het ook is om een planning achter de hand te hebben die niet alleen mijzelf, maar ook leerlingen structuur biedt, de gekozen weekindeling en opdrachten roepen altijd vragen op. Gaat de geselecteerde lesstof juist die klassen op effectieve wijze bij het einddoel brengen? Heb ik te veel opdrachten geselecteerd, of te weinig? Is die oefening eigenlijk niet overbodig? Toets ik niet te veel? Hoe ging dat vorig jaar? Kan ik me überhaupt op een eerder schooljaar baseren? Immers, de ene lichting is de andere niet.

Zeker kan ik nooit zijn. Wijzer word ik wel. Toch begin ik ieder jaar opnieuw en maak ik een studiewijzer. Elk wiel dat ik bij de waan van de dag niet opnieuw hoef uit te vinden, is er weer één. Beter gezegd: door het oude wiel vóór te zijn, creëer ik ruimte voor nieuwe wielen.

Een goed schooljaar gewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s